2013. március 5., kedd

Fonott kalács / ahogy én csinálom !

Nagyon szeretem a vajas és lekváros fonott kalácsot, próbálgattam több receptet. Jók voltak, de
néha hamar kiszáradtak. Többszöri neki futásra íme az eredmény.Tovább marad puha és foszlós. A gyufát csak a méret miatt tettem oda. Könnyű elkészíteni, semmi extra. A tetejét meglehet kenni - tojással, tejjel esetleg olajjal , de én kihagyom. A sütővel is volt néha gondom, alja megégett stb. A megoldás következőképpen történt. A rácsot vastag grill fóliával betekertem úgy hogy a szélén maradt 3-3 cm és a legalsó helyre tettem. Nagyon bevált nekem. Íme a recept :
50 dkg liszt /sima finomliszt/
2.5 gr. élesztő
5 dkg vaj esetleg margarin, ki mit szeret
5 evő kanál cukor
csípet só
egy vagy két tojás / most két tojásost készítettem, mert apró volt /
3 dl. zsíros tej
Elkészítés:  tojást beleütöm a keverőtálba, csipet sót és a cukrot. Össze keverem, ezután mehet bele az élesztő/morzsolva/ hozzá adom a felolvasztott margarint és a langyos tejet. Addig keverem míg az élesztő is feloldódik. A lisztet rá szitálom és az egészet fakanállal szép simára eldolgozóm. Tiszta konyharuhával letakarva kelesztem kb. jó kétszeresére, de van amikor még nagyobb lesz. A kész tésztát lisztezett deszkára kiborítóm és ketté választom. Addig sodrom míg



 kb. 70-80 cm-s a hossza. /már levegőben is tudom nyújtani!/ . Szépen megfonom és a gáz nagy lapos tepsijébe tett sütőpapírra helyezem. Betakarom és még egyszer kelesztem jó félórát. Szép látvány mikor jön fel a tészta kb. a duplájára. A sütő előmelegítve 180°C-ra , nálam ez hőmérővel ellenőrizve a 6-s előtt picivel. A tepsit középre teszem és mintegy 15-20 alatt kész is. A tegnapi eredmény a képeken .
Kívánok hozzá: Nagyon jó étvágyat !



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése